Het klimaat kreunt onder de kerosine

De explosie in het luchtverkeer door goedkope vluchten brengt zodanig veel CO2 in de atmosfeer dat de doelstellingen om de klimaatverandering binnen de perken te houden volgens wetenschappers belachelijk lijken. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie die werd voorgesteld naar aanleiding van de Europese Green Week.

Indien men de verwachte groei in het luchtvaartverkeer toelaat, dan zullen de vliegtuigen tussen 2040 en 2050 alle ruimte om broeikasgassen uit te stoten opsouperen en voor geen enkele andere economische tak nog ruimte laten om ook maar Ă©Ă©n ton CO2 uit te stoten, aldus de onderzoekers. De EU bestudeert nu drie opties om het probleem aan te pakken: een kerosinetaks, duurdere tickets of het opnemen van de luchtvaartsector in het Europese systeem van emissiehandel dat begin dit jaar van start is gegaan.