Artsen moeten opkomen voor volksgezondheid rond Zaventem

25-06-2005

MEISE Huisarts Marc Goethals uit Meise heeft het intitiatief genomen om alle huisartsenkringenrondom de Zaventem op steun te vragen voor «de strijd voor de volksgezondheid van honderdduizenden omwonenden van de nationale luchthaven». Volgens hem moeten alle artsen uit de Noord- en de Oostrand een duidelijk signaal geven naar de overheid. Dr.Goethals verzet zich tegen de wat hij noemt ‘banalisering’ van de gezondheidsfactoren in het licht van communautaire en economische belangen. «Als artsen», aldus Goethals in het vakblad De Artsenkrant van vandaag, «hebben we als plicht te waken over de gezondheid van onze patiĂ«nten. Als artsengroeperingen moeten we ons kunnen distantiĂ«ren van alle belangengroepen om tot een brede consensus te komen». Dr.Goethals komt dan ook naar voren met volgend eisenpakket:

– een progressieve afbouw van de nachtvluchten, met een onmiddellijk verbod op chartervluchten
– de nacht gaat in om 23 uur en loopt tot 7 uur
– een plaffonering van de dagvluchten tot 300.000 per jaar
– zoals in Sydney een spreiding van de lasten over Ă lle omwonenden, dus ook die van het Brussels gewest
– verhoogde landingsrechten voor wie vooral ‘s ochtens en ‘s avonds luidruchtige toestellen gebruikt
– identieke geluidsnormen voor het Vlaamse gewest als die voor het Brusselse om alle omwonenden op identieke wijze te beschermen
– artsen systematisch betrekken bij het milieubeleid omheen de luchthaven. (PC)

Peter Cotur;

Het Laatste Nieuws,

© 2005 Aurex n.v.