Spreidingsplan opnieuw aangepast

(belga) – Het spreidingsplan voor de vluchten op Zaventem wordt opnieuw aangepast. Dat heeft het kernkabinet beslist. Met de nieuwe bijsturing wil de regering tegemoet komen aan enkele recente juridische arresten.

In de nieuwe versie van het spreidingsplan wordt het gebruik van de piste 02/20 volledig geschrapt tijdens de zaterdagen. Daarmee komt de regering volgens minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (sp.a), tegemoet aan het recente arrest van de Raad van State en een eerder arrest van het Brusselse hof van beroep.

Landuyt benadrukt dat de wijziging enkel geldt voor zaterdag. Aan het baangebruik tijdens de week wordt niet geraakt. De vliegtuigen blijven op dinsdag- en donderdagnacht deels landen op baan 20. Door de nieuwe ingreep op zaterdag verkleint de hinder voor de inwoners in de Oostrand en dreigt de Noordrand opnieuw meer hinder over zich heen te krijgen. Toch wordt het spreidingsprincipe op zich door de bijsturing niet op de helling gezet, verzekert Landuyt.

Wetsontwerp

Ondertussen wordt versneld werk gemaakt van een wet voor de vluchtprocedures op Zaventem. Die wet moet een duidelijk kader creëren waarop de rechtbanken en de overheid zich kunnen beroepen en een einde maken aan de eindeloze stroom van juridische procedures tegen het spreidingsplan.

Die wettelijke verankering van het spreidingsplan was al door de regering aangekondigd op 18 april, maar wordt nu versneld. Aanvankelijk leek men eerst de resultaten van een grondige analyse van de geluidshinder te willen afwachten, maar die stap lijkt de regering nu te willen overslaan.

Minister Landuyt sluit niet uit dat het kernkabinet zich ‘volgende week of de week nadien’ al buigt over een wetsontwerp.

15:15 – 20/05/2005

Copyright © Tijdnet