Rechter schort wijziging spreidingsplan Zaventem op

(belga) – De Raad van State heeft de wijzigingen van het spreidingsplan voor vliegtuigen die landen en opstijgen op de luchthaven van Zaventem opgeschort. De wijzigingen werden door de regering doorgevoerd in een poging zich te schikken naar het arrest van het hof van beroep van maart.

Het hof had geoordeeld dat het voorkeurgebruik van baan 02 voor landingen gevaarlijk en onwettig was.

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt reageert gelaten op de opschorting door de Raad van State. « Het gaat vooral over de wijzigingen die we doorvoerden tijdens het weekend », aldus Landuyt. « De Raad van State vindt dat die aanpassingen een te grote concentratie betekenen boven de oostrand en dat we die wijzigingen te weinig konden staven. Voor zaterdag moeten we een nieuwe aanpassing doorvoeren, anders dreigen we dwangsommen te moeten betalen. »

Welke oplossing er zal komen, kon de minister nog niet zeggen. « Daarover wordt gepraat », zei hij. Landuyt zei wel dat het opnieuw gebruiken van landingsbaan 02 onmogelijk is. Volgens hem « was de huidige oplossing de beste en zullen we die beter moeten argumenteren ».

Copyright © Tijdnet