Oostrand eist dwangsom voor gebruik landingsbaan02

03/05/2005
WEZEMBEEK-OPPEM (belga) – De groep mensen uit de Oostrand rond Brussel die een verbod bereikte voor het gebruik van de landingsbaan 02 op de luchthaven van Zaventem – tenzij veiligheidsredenen dat noodzakelijk maken – is van plan om de door de rechter opgelegde dwangsom bij overtredingen op te eisen. Zaterdagavond tussen zeven en elf uur landden op baan 02 immers dertig vliegtuigen.

,,We zijn van plan om een dwangsom op te eisen. Wanneer en op welke manier dat zal gebeuren, zijn we nog aan het bekijken », zei Peggy Cortois, woordvoerster van de groep. De rechter legde een dwangsom op van 25.000 euro per ,,oneigenlijke » landing, zodat de groep in theorie 750.000 euro zou kunnen opeisen via de beslagrechter.

Guy Viselé van Belgocontrol zei dat door de sterke wind voor een andere baan gekozen moest worden dan is voorgeschreven door het spreidingsplan. ,,Het is correct dat de luchtverkeersleiders zaterdagavond van 19 uur tot 23 uur bij de baankeuze niet het spreidingsplan hebben gevolgd. Wegens de te sterke wind was dat echter om veiligheidsredenen nodig. De normale configuratie om op zaterdagavond te landen werd daardoor gewijzigd », aldus Viselé.

Peggy Cortois spreekt dat tegen. ,,Op basis van de gegevens over windsterkte en windrichting op de luchthaven die Belgocontrol die avond aan de landende piloten ter beschikking stelde, was die wijziging van baangebruik geenszins nodig. »