Brusselse burgemeesters vragen boetes voor luide vliegtuigen

BRUSSEL (belga) – Luchtvaartmaatschappijen die de geluidsniveaus en de regels over het gebruik van de banen niet respecteren moeten beboet worden. Dat stelt de Conferentie van Burgemeesters van het Brussels Gewest in een resolutie die gisteren bekend werd gemaakt.

De burgemeesters vragen daarom dat er snel een neutraal en onafhankelijk controle- en bemiddelingsorgaan wordt opgericht. Ze vechten ook de verkeerde opvatting aan dat Brussel niet of weinig overvlogen wordt.

Geluidskadaster

In de resolutie stellen de burgemeester dat het Brusselse grondgebied vaak overvlogen wordt door vliegtuigen die opstijgen vanaf de startbanen 25 links of rechts, 02 of 20. Ze herhalen ook hun eis voor een echt geluidskadaster.

De Conferentie betreurt dat de negentien Brusselse burgemeesters nooit werden geraadpleegd vóór of tijdens het opstellen van het spreidingsplan. Dat plan concentreert een groot gedeelte van de vliegbewegingen boven Haren, Evere, Laken en boven Neder-over-Heembeek enerzijds en Schaarbeek, Etterbeek, Sints-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem anderzijds.

Om goed voorbereid te zijn op een eventuele vliegtuigramp boven Brussel moet de gouverneur volgens de burgemeesters een specifiek rampenplan opstellen.

In de resolutie betreuren de burgemeesters ten slotte ook dat er weinig inwoners van het Brussels Gewest op de luchthaven zijn tewerkgesteld.

lob BELGA