Kernkabinet akkoord over aanpassing spreidingsplan

(belga) – De regering wil het spreidingsplan voor de vluchten vanop Zaventem aanpassen. Daarover heeft het kernkabinet maandagmorgen een princiepsakkoord bereikt. Daarnaast wil het een wettelijk kader ontwikkelen voor het nachtvluchtendossier. Dat heeft de minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt, bevestigd.

Het kernkabinet wil het spreidingsplan aanpassen om zo tegemoet te komen aan een uitspraak van het Brusselse hof van beroep. Dat stemde op 17 maart in met een klacht van 67 omwonenden uit de oostrand (Kraainem, Wezembeek-Oppem en Woluwe) en sprak zich uit tegen het gebruik van de landingsbaan 02 volgens het spreidingsplan. Het hof van beroep gaf de regering 40 dagen de tijd om een oplossing te vinden. Komt die er niet, dan riskeert de Belgische Staat een dwangsom van 25.000 euro per inbreuk.

Om de nodige aanpassingen tijdig klaar te stomen, trok Landuyt maandag met een eigen voorstel naar het kernkabinet. Dat kernkabinet stemde in met een bijsturing van plan. ‘Er komt een aanpassing die voorziet in de voorlopige opschorting van het preferentiĂ«le gebruik van baan 02, zoals werd gevraagd door de rechter’, aldus Landuyt. De landingspiste 02 wordt dus niet langer gebruikt, tenzij het weer landingen op andere pistes onmogelijk maakt. De precieze inhoud van de vooropgestelde aanpassingen worden in de loop van de dag gefinaliseerd en ‘in schema’s uitgewerkt’.

Daarnaast wil Landuyt een wettelijk kader laten uitwerken rond de hinder veroorzaakt door de vluchten vanop Zaventem. Het kader moet meer rechtszekerheid scheppen en moet verhinderen dat bewonersgroepen om de haverklap naar de rechter stappen om beslissingen aan te vechten. Voor het echter tot een wet komt, moet eerst een studie over de hinder worden uitgevoerd. Een concrete termijn voor die studie is er niet.

14:43 – 18/04/2005

Copyright © Tijdnet