Rechter verbiedt gebruik landingsbaan 02

BRUSSEL – Een Brusselse rechter heeft het gebruik van de landingsbaan 02 op de luchthaven van Zaventem verboden, op vraag van omwonenden uit de Oostrand. ,,De baan ligt te dicht bij bewoond gebied », is het argument. Dat haalt het spreidingsplan onderuit. Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) gaat in beroep en is ervan overtuigd dat dit ,,politieke » vonnis niet overeind blijft.

In juni waren 67 bewoners van Kraainem, Wezembeek-Oppem, Sterrebeek en de Woluwes naar de rechter getrokken om het veelvuldige gebruik van de landingsbaan 02 op de luchthaven van Zaventem aan te vechten. Die baan wordt sinds het spreidingsplan drie nachten per week en een zaterdag op twee systematisch gebruikt voor landingen. De omwonenden vonden dat ze onterecht veel overlast te verduren kregen en eisten een terugkeer naar de situatie van februari 2004, dus van voor het spreidingsplan.

De rechter in kort geding gaf hen gelijk. De regering krijgt drie maanden om het verbod te laten ingaan. Nadien geldt er een dwangsom van 25.000 euro per landing. Voor opstijgingen en bij bepaalde windomstandigheden zou de baan nog gebruikt mogen worden. De zaak moet nog ten gronde behandeld worden.

Het vonnis haalt het moeizaam tot stand gekomen spreidingsplan onderuit. Het frequentere gebruik van de baan 02 was nodig om de andere banen (25L en 25R) minder te moeten gebruiken.

Peggy Cortois, woordvoerster van de actiegroep Awacss uit Wezembeek-Oppem maar zelf niet betrokken in de rechtszaak, is blij met het vonnis. ,,Het gebruik van baan 02 stond altijd ter discussie vanwege de veiligheid, omdat ze korter en hellend is. Ik hoop vooral dat deze uitspraak druk op de ketel zet om het gecontesteerde spreidingsplan eindelijk aan te passen. »

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) gaat in beroep. ,,Dit is een extreem vonnis dat het beroep niet overleeft », maakt hij zich sterk ,,De rechter haalt als argument aan dat de luchthaven te dicht bij de stad ligt.

Hij verwijst naar voorbeelden uit de buurt van Parijs. Als de bewoners van de Noordrand ook naar de rechter trekken, moeten de twee andere banen ook dicht en mag Zaventem meteen opgedoekt worden. Dan zitten we met een economisch probleem. Dit is een politiek vonnis. »

Landuyt gaat voort met de evaluatie van het spreidingsplan, die bezig is en die mogelijk tot bijsturingen leidt. ,,Maar geen enkel plan maakt kans met de argumentatie van deze rechter, ook een concentratieplan niet », aldus de minister.

(ty)