Oorlogje tussen omwonenden luchthaven op D-Day

STROMBEEK-BEVER – Zondag is het D-Day en dat wordt een dag van strijd tussen de omwonenden van de luchthaven van Zaventem. Op een betoging tegen de spreiding van de vliegtuigen blijft de Noordrand afwezig. ,,De organisatoren willen de hinder opnieuw bij ons concentreren en dat pikken we niet », zegt Erik Tamboryn van de werkgroep Daedalus.

ACHT actiegroepen uit Brussel en de ruime Oostrand hebben opgeroepen om zondag te manifesteren tegen de spreiding van het vliegverkeer vanop Zaventem, voor een verbod op nachtvluchten en tegen een verdere uitbreiding van de luchthaven.

Zij vinden de toegenomen hinder door het spreidingsplan van minister Bert Anciaux onaanvaardbaar.

De omwonenden uit Diegem, Haren en de Noordrand zijn niet te spreken over die houding. ,,Wie tegen de spreiding betoogt, is voor een concentratie van de hinder bij anderen. Dat is allesbehalve democratisch en solidair », aldus Erik Tamboryn, voorzitter van de werkgroep Daedalus.

,,Wij zijn ook tegen de nachtvluchten », benadrukt Chris Luyckx van Daedalus, ,,maar ze zijn een historische vergissing die je niet in één beweging uitvaagt. Zolang ze niet verdwenen zijn, is spreiding van de hinder de enig leefbare oplossing. »

Volgens de Noordranders is er op dit moment geen sprake van een echte spreiding. Zij berekenden dat de zone 1 (Diegem-Haren) nog steeds de meeste hinder (36 procent) te slikken krijgt. Voor de spreiding was dat 40 procent en het had volgens het plan-Anciaux 29 procent moeten zijn. De zone 3 (Oostrand) krijgt 14 procent, zoals voorzien, en had voordien 9 procent. Ook de zone 4 (Erps-Kwerps) doet geen goede zaak, ze had van 30 naar 29 procent moeten zakken maar stijgt naar 33 procent.

De aanhoudende oosten- en noordenwinden zitten daar voor iets tussen.

Op de vluchttrajecten is amper verschil te zien tussen de toestand voor en na de invoering van het spreidingsplan op weekdagen. ‘s Nachts blijken zowel de Noordrand als de Oostrand, kant Sterrebeek en Tervuren, nog op te draaien voor het gros van de vluchten. Tamboryn doopte dat cynisch de ,,paarse spreidcentratie ».

Leden van de Actie Noordrand zijn recentelijk naar de Raad van State gestapt om de Brusselse geluidsnormen aan te vechten die iedere spreiding dwarsbomen. Vijf gemeentebesturen uit de Noordrand hebben zich daarbij aangesloten.

De Vlaamse regering en de Vlaamse politieke partijen kregen gisteren van de Actie Noordrand een veeg uit de pan omdat zij niet bewegen in dit dossier. De Vlaamse regering slaagt er niet in om zelf geluidsnormen op te stellen. De SP.A werd verweten meer de belangen van Biac te dienen dan die van de omwonenden, de VLD schuift de hete aardappel steeds maar door.

,,De hardste schreeuwers aan Brusselse en Franstalige kant worden op hun wenken bediend door vice-premier Louis Michel », zei Tamboryn. Hij verwees naar een negenpuntenplan, verfijningen op het spreidingsplan, dat er kwam om de Oostrand en Oost-Brussel te ontlasten. Anciaux kan nog op krediet rekenen ,,maar hij staat alleen », betreurt de bewonersgroep.

De Actie Noordrand en de werkgroep Daedalus hebben de vzw Boreas opgericht. Daarmee willen ze geld inzamelen om hun strijd te steunen en de politici een instrument bieden om een professionele samenwerking uit te bouwen.

De betoging heeft zondag plaats aan de Beurs in Brussel om 11 uur. De actie wordt afgesloten met het oplaten van zwarte ballonnen.

De actiegroepen die oproepen tot de betoging zijn Wakker Tervuren, Sterrebeek 2000, Awacss Wezembeek-Oppem, Wake Up Kraainem, ZoneZes Steenokkerzeel, Decibel 25L uit Kortenberg, Air Libre Brussel en de Ubcna.