Actiecomités tegen vliegtuiglawaai
bij regeringsonderhandelaar Dubois

Acht actiecomités tegen het vliegtuiglawaai rond Zaventem hebben deze week hun grieven overgemaakt aan regeringsonderhandelaar Steve Dubois. Dubois werd begin dit jaar door de regering aangesteld om te onderhandelen tussen de Belgische overheden en de koerierdienst DHL. In september moet DHL een antwoord krijgen op zijn vraag of het zich kan uitbreiden in Zaventem. DHL wil een forse verhoging van het aantal nachtvluchten van en naar de luchthaven van Zaventem.

Aan Dubois herhaalden de actiegroepen unaniem hun eis. Ze eisen de geleidelijke afschaffing van de nachtvluchten tussen 23 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends. ‘Elke verhoging van het aantal nachtvluchten door DHL is dus strijdig met deze eis’, benadrukten ze.

Volgens de comitĂ©s is de huidige situatie onhoudbaar voor de tienduizenden buurtbewoners. ‘Verscheidene studies hebben de hoge maatschappelijke kostprijs van de nachtvluchten al aangetoond. Elke verhoging van het aantal vluchten zal meer hinder en meer klachten tot gevolg hebben’, luidde het.

De acht actiecomitĂ©s, vooral uit de oostrand, betoogden onlangs nog in het centrum van Brussel tegen het vliegtuiglawaai. ‘Onze leden zullen op hardere acties aandringen’, waarschuwden ze.

Dubois wou gisteren geen commentaar kwijt over het gesprek met de buurtbewoners, noch over de vordering van de onderhandelingen met DHL.

katrienv

© 2004 Uitgeversbedrijf Tijd NV