Debat nachtvluchten afgelast wegens «te onveilig»

Omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden, is een debat over de nachtvluchten tussen de ministers Bert Anciaux en Didier Gosuin gisterenavond afgelast. Het organiserende actiecomité 25aiR kreeg mails waarin werd gedreigd met relletjes, verbaal en zelfs fysiek geweld. Een oproep tot kalmte bleef onbeantwoord. «Het risico was te groot», aldus Anciaux. «De sfeer is zo agressief dat ik maar beter wegblijf.» Bij Gosuin wordt teleurgesteld gereageerd. «Alsof zo’n bijeenkomst zou ontsporen», klinkt het verbaasd.

Voor het eerst sinds de uitwerking en invoering van het spreidingsplan wist een actiecomité zowel federaal Mobiliteitsminister Bert Anciaux (Spirit) als Brussels minister van Leefmilieu Didier Gosuin (MR) rond de tafel te krijgen voor een debat. Bedoeling was de bewoners van Haren en Diegem de twee tegenovergestelde standpunten uit de doeken te doen: Anciaux als verdediger van het spreidingsplan, terwijl Gosuin terug wil naar de situatie van vòòr 2001. Maar de «boksmatch», zoals Anciaux het debat zelf noemde, kwam er niet.

AANSLAG

«We hebben vanuit verschillende bronnen vernomen dat er mensen naar het debat zouden komen om amok te maken. Er werd gedreigd met verbaal en fysiek geweld», legt Annick Weyns van 25aiR uit. «Ik heb e-mails gestuurd naar de verschillende actiecomités om hun leden op te roepen tot kalmte, maar niemand heeft op die vraag gereageerd. Integendeel, ik kreeg mails met nog meer bedreigingen.» Daarom besliste het comité het debat af te gelasten.

Verhitte sfeer

En dat was volgens Anciaux een goede beslissing. «Er heerst al een hele tijd een verhitte sfeer. De laatste dagen is er veel noorderwind, waardoor de Oostrand veel vliegtuigen over zich heen krijgt. Ik krijg daar dan de schuld van, alsof ik met elk vliegtuig dat over hen vliegt bewust een aanslag op hen pleeg. Ik weet dat er veel mensen gemobiliseerd waren vanuit de Oostrand en bepaalde politieke partijen en er waren bedreigingen, ook aan mijn adres», zegt Anciaux. «Het risico dat het debat uit de hand zou lopen was te groot. Voor mijn eigen veiligheid kan ik nog zorgen, maar ik wil de veiligheid van de bewoners van Haren en Diegem niet in gevaar brengen.

Op het kabinet van Gosuin begrijpt men niet goed waarom het debat is afgelast. «Het is jammer. Ik geloof niet dat de bijeenkomst zou ontsporen. De hele heisa is wat overdreven», reageert de woordvoerder van Didier Gosuin.

25aiR verving het echte debat over de luchthaven dan door een informatieve bijeekomst. Er kwamen zo’n 100 mensen opdagen en via briefjes konden zij vragen stellen aan de ministers. Het actiecomité zal die doorgeven aan de kabinetten.

Verder deed 25aiR ook nog zijn standpunt in het debat uit de doeken. «Wij zijn een a-politiek en a-communautair comité. We zijn misschien de enige groep die een brug kunnen slaan tussen de verschillende opvattingen», luidde het tijdens een voor de rest rustige bijeenkomst.

© 2004 Aurex NV