Anciaux ziet debat nachtvluchten niet zitten

HAREN. Een debat over de vliegtuighinder in Haren is gisteren op de valreep niet doorgegaan. De federale minister van Mobiliteit, Bert Anciaux (SP.A-Spirit) vond dat de hoog opgelopen animositeit over het thema een sereen debat onmogelijk maakte.

De actiegroep 25aiR, die inwoners van Diegem en Haren verenigt, had een debat georganiseerd over de toekomst van de luchthaven met Anciaux, De Vlaamse minister van Milieu, Jef Tavernier (Groen!), en de Brusselse minister van Milieu, Didier Gosuin (MR-FDF).

Dinsdag liet Anciaux aan 25aiR weten dat hij het debat niet zag zitten. Hij had aanwijzingen dat er vanuit de Oostrand en vanuit Franstalige partijen zwaar gemobiliseerd werd.

,,Door de vijandigheid achtte ik een normaal verloop van het debat onmogelijk », zegt Anciaux, ,,zij zouden het debat verstoren van Harenaars en Diegemnaars, de zwaarst gehinderde mensen die precies verlichting verwachten van de spreiding. »

Dat de gemoederen wel erg verhit zijn, merkt de minister, net als de ombudsman, aan de stroom mails van door lawaai getroffen bewoners. Die blijken vaak erg agressief en bedreigend. Ook een aangekondigde betoging van acht actiegroepen uit de Oostrand en Brussel op 6 juni was voor de minister niet van dien aard om een serene sfeer te scheppen.

Ook veel politici hadden hun aanwezigheid aangekondigd. Onder hen fervente tegenstanders van Anciaux’ spreidingsplan: Olivier Maingain, JoĂ«lle Milquet, Isabelle Durant. Oppositieleden, maar ook leden van de regeringspartij MR.

Het teleurgestelde 25aiR besliste het debat af te gelasten, omdat het de veiligheid van sprekers en publiek niet kon garanderen. In plaats daarvan beantwoordden leden van het actiecomité zelf vragen van het publiek. (ty)

(ty)

© 2004 Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV