Kortenberg brengt spreidingsplan Anciaux voor de rechtbank

De gemeente Kortenberg betaalt alle juridische kosten van bewoners die zich burgerlijke partij willen stellen tegen het spreidingsplan van minister Bert Anciaux (Spirit). ,,Als het gemeentebestuur naar de rechtbank stapt, wordt de klacht allicht onontvankelijk verklaard », motiveert schepen Johan Vleeracker (Groen!). ,,Daarom scharen we ons achter bewoners die zich benadeeld voelen door dit plan. »

Het spreidingsplan voor de luchthaven in Zaventem is in uitvoering en daar kunnen de bewoners van Erps-Kwerps, Meerbeek, Everberg en Kortenberg van meespreken. Er komen een pak meer klachten binnen op het gemeentehuis, en ook bij de ombudsman van de luchthaven. Het spreidingsplan jaagt dan ook ‘s nachts alleen al gemiddeld 47 stijgende vliegtuigen per week over de daken van Erps-Kwerps, Everberg en Meerbeek. Dat was voor het plan in uitwerking was geen enkel, tenzij de wind niet anders toeliet. Bovendien is de klimhoek groter, namelijk zeven in plaats van de gebruikelijke vier graden. Meer klimmen, dus meer lawaai.

Het gemeentebestuur gaat in het verweer. ,,We hebben al twee keer een bezoek gebracht aan het kabinet van minister Bert Anciaux, maar zonder concrete resultaten », stelt milieuschepen Johan Vleeracker. ,,Daarom stappen we naar de rechtbank van Eerste Aanleg in Leuven. We doen dat samen met alle bewoners uit de gemeente die zich burgerlijke partij willen stellen. Ook uit alle partijen in de gemeenteraad zal er telkens één iemand uit persoonlijke naam klacht indienen. De bewoners kunnen rekenen op onze advocaat. Wij bundelen de klachten en betalen de juridische en administratieve kosten. Als de gemeente alleen naar de rechter zou stappen, is de kans groot dat onze klacht onontvankelijk wordt verklaard. Wij zijn als gemeentebestuur geen rechthebbende. »

Tervuren naar Raad van State

De gemeente lanceert een oproep naar de bewoners via het infoblad. ,,We moeten iets doen. Tervuren stapt al naar de Raad van State, dus het zou zinloos zijn hetzelfde te doen met dezelfde argumenten. Er stappen al gemeenten naar een Brusselse rechtbank. Wij stappen nu naar de Leuvense rechtbank. Wij proberen via een ander kanaal dit plan bij te sturen. Kortenberg kreeg in het verleden al de meeste last. Nu krijgen we er nog meer. Wij vragen een echte, billijke spreiding. »

De gemeenteraad moet zich maandag nog wel uitspreken over de gerechtelijke actie, maar dat lijkt alleen nog maar een detail. (BCZ)

(BCZ)

© 2004 Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV