Verplaatsen van nachtelijke charters naar regionale luchthavens
is geen duurzame oplossing.

Alle luchthavencomités en de milieubeweging kanten zich tegen bijkomende
nachtelijke overlast door luchtverkeer.

Op de speciale ministerraad van 16 en 17 januari staat – zoals bekend – het dossier van de nachtvluchten en de uitbreiding van DHL hoog op de agenda. Het voorstel om de nachtelijke charters die vanuit Zaventem vertrekken te verschuiven naar het nachtregime van regionale luchthavens – om DHL aldus ruimte te geven om ‘s nachts uit te breiden – is volgens ons gĂ©Ă©n duurzame oplossing. Hierdoor wordt het probleem enkel verschoven en worden meer gehinderden en bijkomende gezondheidsproblemen gecreĂ«erd. Alle bewonerscomitĂ©s die actief zijn rond de luchthavens van Zaventem, Oostende, Deurne, Charleroi en BiĂšrset kanten zich samen met Bond Beter Leefmilieu (BBL), Inter-Environnement Wallonie (IEW), Inter-Environnement Bruxelles (IEB) en de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) tegen dergelijke nepoplossing. De enige optie is daarom nachtelijke charters te verplaatsen naar de dagperiode. De doorsnee toerist vertrekt immers liefst overdag op vakantie, niet midden in de nacht.

Bovendien zit men op de Nationale Luchthaven reeds ver boven het quotum van 25.000 nachtbewegingen, tenminste wanneer de internationaal en Europees algemeen aanvaarde definitie van de nacht (van 23.00 tot 07.00) gehanteerd
wordt. Dan tellen we ‘s nachts 36.000 bewegingen i.p.v. de 21.000 die er zijn op basis van de gemanipuleerde definitie van de nacht (van 23.00 tot 06.00). Het
aantal nachtvluchten vanuit Zaventem (zeker tussen zes en zeven ‘s morgens) moet daarom sowieso worden verlaagd.
Ondertekenaars:

25 aiR
Actie Noordrand
AWACSS (Wezembeek-Oppem)
Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw, koepel van Vlaamse milieuverenigingen
Brussel Air Libre
BUTV Zaventem
Daedalus
Leefbaar Diegem
Milieuraad Steenokkerzeel
Sterrebeek 2000 vzw
Wake Up Kraainem
Wakker Tervuren
Zonezes
Inter-Environnement Wallonie
Inter-Environnement Bruxelles
Brusselse Raad voor het Leefmilieu
Willoo (Oostende)
VATUV (Deurne)

Informatie: Erik Grietens, Bond Beter Leefmilieu, 02 282 17 34, 0474 406 394