Nachtvluchten liggen hoger dan cijfers Mobiliteitsminister

De vereniging Air Libre vernam deze week in de pers de stijgende cijfers van het aantal nachtvluchten die het kabinet van de Minister van Mobiliteit vrijgegeven heeft.

Volgens Minister Landuyt is het aantal nachtvluchten in 2006 gestegen met zowat 200 eenheden tot 24.761 nachtvluchten per jaar.
De administratie van het kabinet van Mobiliteit rekent hierbij het aantal vluchten tussen 23.00 en 06.00 uur.

Indien men de Europese richtlijn volgt en een nacht van 23.00 tot 07.00 uur hanteert komt men op een hoger cijfer en wordt het plafond van de milieuvergunning ruim overschreden.
Het is net in het blok van 6 tot 7 uur ‘s ochtends dat de grootste toename vastgesteld wordt.

Air Libre klaagt dan ook aan dat in de « normale » Europese nacht van 23.00 tot 07.00 uur er 31.000 bewegingen op Zaventem uitgevoerd worden. Dit zijn 6.000 vliegoperaties méér dan de huidige vergunning van 25.000 nachtvluchten per jaar.

De vereniging herinnert eraan dat nachtvluchten in de dichtbevolkte Brusselse regio geen plaats hebben, en dat deze in fasen afgebouwd moeten worden.
Om dit te bereiken is het van groot belang de vrijkomende slots van DHL niet op te vullen door andere operatoren.
Air Libre vindt het aantrekken van charters, het uitbouwen van low-cost op Zaventem en deze in de nacht te laten opereren geen positieve initiatieven indien men voor de luchthaven een stabiele toekomst wenst.