Air Libre eist dwangsom voor geluidsoverlast

De actiegroep Air Libre heeft voor het eerst geluidswaarnemingen gedaan sinds de rechtbank besliste dat er dwangsommen komen op overtredingen. Air Libre stelde tien overtredingen vast en vraagt een schadevergoeding van 50.000 euro.
In aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder deed Air Libre gisteren metingen in de Brusselse gemeente Evere. De metingen gebeurden tussen zes en zeven uur ‘s morgens. Officieel gaat het om daguren, maar het Brusselse regering zou dat liever veranderd zien.

Volgens de actiegroep was het tijdstip van de metingen niet toevallig gekozen. ‘De mensen verkeren in een lichte slaap en ondervinden dan het meeste hinder van vliegtuiglawaai’, luidt het. ‘In die beperkte tijd stelden we meteen tien inbreuken vast. Over een hele dag zijn er het dus heel wat meer.’

De actiegroep stuurt de vaststellingen door naar de rechter en vraagt 5.000 euro schadevergoeding per overtreding op de Brusselse geluidsnormen. Samen gaat het dus om een som van 50.000 euro.

Federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt heeft al aangekondigd de dwangsommen niet te zullen betalen. Volgens hem kan hij de uitspraak van de rechter namelijk niet respecteren. Dan zou hij immers meer vliegtuigen over de Noordrand van Brussel moeten sturen, waar actiecomités ook al in het gelijk gesteld werden door de rechtbank.

Air Libre kan al sinds 10 mei dwangsommen eisen van de Belgische overheid voor het niet-respecteren van de Brusselse geluidsnormen. De vzw was eerder nog niet begonnen met het meten van het geluid omdat de weeromstandigheden, regen en wind, de metingen onbetrouwbaar maakten. Op 15 mei kon dat voor het eerst wel.

De actiegroep sluit intussen niet uit dat ze ook in de toekomst nog bijkomende metingen laat uitvoeren