Startbaan buiten gebruik in augustus

Er wordt in augustus gewerkt aan de start- en landingsbaan 25L/07R op de luchthaven van Zaventem. Dat kondigden Belgocontrol en luchthavenexploitant Biac gisteren aan. Belgocontrol moderniseert het ILS-landingssysteem, terwijl Biac het wegdek en de bebakening van de baan vernieuwt.

Het vliegverkeer zal over de twee andere banen, 25R/07L en 02/20, worden verdeeld. Een etmaal lang zal ook de 02/20 buiten gebruik zijn, zodat al de vluchten op de 25R zullen terechtkomen. Belgocontrol verwacht geen grote vertragingen van het vliegverkeer door deze vermindering van de capaciteit, als het weer een beetje meezit.

Baan 25L wordt voornamelijk gebruikt voor landingen vanuit het oosten, over Erps-Kwerps. In de omgekeerde richting (dan heet ze 07R) ook voor opstijgingen drie nachten per week, en als er oostenwind is.

Erps-Kwerps en de andere gemeenten die doorgaans onder de 25L te lijden hebben, kijken uit naar een rustige augustus. De gemeenten in het verlengde van de twee andere banen mogen meer lawaai verwachten.

De verschillende fasen van de werkzaamheden en hun impact op het startbaangebruik worden tijdens de bewuste periode beschreven op de website van Biac. (ty)

De werkzaamheden vallen in augustus omdat de weersomstandigheden dan het best zijn en er relatief minder vluchten zijn. De twee andere banen werden de vorige jaren onder handen genomen. (ty) www.brusselsairport.be

De Standaard