Vanhengel: «Poujadistisch gedoe van Keizer van Leuven moet stoppen»

BRUSSEL De Brusselse VLD-minister Guy Vanhengel is in zijn wiek geschoten door de Vlaamse kritiek op de lopende onderhandelingen rond de luchthaven van Zaventem. Vooral Louis Tobback moet het ontgelden. «Dat poujadistisch gedoe (kleinburgerlijk protest met extreem-fascistisch karakter, red.) van de Keizer van Leuven moet stoppen», liet Vanhengel dit weekend optekenen. Daarmee tackelde hij Tobback die deze week uithaalde naar de Brusselse regering. «Als het Brussels Gewest tot elke prijs zijn bourgeoisie wil beschermen, zal men nog van ons horen.»

Die kritiek zit Vanhengel erg hoog. «Vanuit Vlaanderen, en vooral uit SP.A/Spirit-hoek, wekt men de indruk dat de Brusselaars die betrokken zijn bij de onderhandelingen rond de luchthaven van Zaventem de rijke gemeenten zouden voortrekken. Alleen moet men weten dat de rijke gemeenten niet in Brussel liggen, maar rond Brussel. Heel veel welgestelden wonen tussen Leuven en Brussel, maar zij komen wel in de hoofdstad hun boterham verdienen. Daardoor kunnen steden als Leuven veel belastingen innen en er een mooie stad van maken.»

«Maar dat poujadistische gedoe, waarbij men in een ware meiboom-traditie die eeuwenoude rivaliteit tussen Leuven en Brussel oprakelt om zichzelf een goed geweten te praten, dat vind ik te kort door de bocht. En dat is toch duidelijk aan de gang in Vlaanderen als men over de luchthaven spreekt. Alsof er geen Vlamingen zouden wonen in Evere, waar ik woon, of alsof wij niet zouden begaan zijn met het zoeken naar een correcte oplossing.»

Trucjes

«Een groot stuk van de frustratie komt omdat men in Brussel precies tussen Vlamingen en Walen al maanden rustig probeert te onderhandelen om de economische leefbaarheid van de luchthaven te verzoenen met de rust voor wie in de omgeving woont. Al die trucjes om systematisch al die vliegtuigen over Brussel en over mijn dak te laten vliegen, dat vind ik ook maar niks. Wij moeten leren leven met die luchthaven. Die is economisch van historisch groot belang, maar wij moeten correct spreiden op een vliegtechnisch normale manier. En daar geen communautaire strijd van maken.»

Wachten

Afgelopen weekend lagen de onderhandelingen rond de luchthaven van Zaventem stil. Het blijft wachten op een definitieve uitkomst. (FrD)

Het Laatste Nieuws,

© 2005 Aurex n.v.