Landuyt onthaalt voorstel Picqué met gemengde gevoelens

Federaal mobiliteitsminister Renaat Landuyt noemt het voorstel van Brussels minister-president Charles Picqué en Brussels Leefmilieuminister Evelyne Huytebroeck in het dossier-Zaventem « constructief », maar plaatst toch enkele bedenkingen. Hij roept de Vlaamse regering ook op om haar standpunt bekend te maken. « Dat Brussel haar standpunt op papier zet, is constructief en geeft aan dat zij op een transparante manier wil werken », aldus Landuyt. « Positief is zeker dat Brussel met dit voorstel voor baan- en routegebruik afstand doet van haar eigen strakke geluidsnormen », klinkt het.

Strategie van oorlog voeren

Minder positief volgens Landuyt is dat Brussel de datum van 15 oktober niet opgeeft. Vanaf die dag kan Brussel dwangsommen eisen voor het niet-naleven van de Brusselse geluidsnormen. « Daarmee hanteert Brussel opnieuw de strategie van oorlog voeren terwijl men aan de onderhandelingstafel zit », luidt het. Ook het voorstel om de windnormen op pistes 25 rechts en links, de parallele banen op Zaventem, te versoepelen van zeven naar acht knopen rugwind, botst op kritiek van Landuyt. Hij stelt dat op Zaventem de internationale normen gelden en dat een versoepeling een veiligheidsrisico zou inhouden. Landuyt roept de Vlaamse regering intussen op ook haar standpunt bekend te maken. Hij wil er naar eigen zeggen « alles aan doen » om deze week nog tot een totaalakkoord te komen met de gewesten.

Positieve elementen

« Het is constructief dat Brussel ook tot een oplossing wil komen voor de luchthaven van Zaventem », zo reageert Vlaams minister voor Leefmilieu Kris Peeters (CD&V). Volgens Peeters wil de Vlaamse regering haar standpunt enkel bespreken aan de onderhandelingstafel. « Het voorstel van Brussel bevat positieve elementen, maar ook elementen waar zeker nog verder overleg over nodig is », aldus Peeters, die zich verder niet wilde uitspreken over de inhoudelijke details van het Brusselse voorstel. Volgens Peeters heeft ook Vlaanderen de afgelopen tijd constructieve voorstellen gedaan. « Maar het standpunt van de Vlaamse regering wordt gereserveerd voor de onderhandelingstafel. Het is niet de bedoeling dat we daar zoals onze Brusselse collega’s eerst mee naar de pers stappen », besluit Peeters.