VLD niet gewonnen voor afbouw nachtvluchten

(tijd) – Voor VLD-voorzitter Bart Somers is een afbouw van het aantal nachtvluchten in 2008 ‘geen vanzelfsprekendheid’. Op dat moment bouwt het koerierbedrijf DHL zijn aantal nachtvluchten af. Somers reageert op de verklaringen van de Vlaamse minister van Leefmilieu, Kris Peeters (CD&V). Die wil een vermindering van het aantal nachtvluchten op de onderhandelingstafel leggen om uit de impasse over Zaventem te geraken.

Somers stuurde gisteren een brief naar alle VLD-mandatarissen met de politieke krachtlijnen van de VLD voor het najaar. In een interview met de VRT lichtte hij die gisteren toe.

In dat interview reageerde hij op het CD&V-standpunt over de nachtvluchten op de luchthaven van Zaventem. CD&V wil een vermindering van het aantal nachtvluchten op de onderhandelingstafel leggen om uit de impasse over Zaventem te geraken. Momenteel zijn er per jaar 25.000 nachtelijke bewegingen toegelaten op de luchthaven van Zaventem. Aangezien DHL nu een groot deel van de nachtvluchten voor haar rekening neemt en in 2008 haar activiteiten afbouwt, lijkt het Peeters logisch dat van de gelegenheid gebruik gemaakt wordt om het aantal te doen dalen.

Voor de VLD is het ‘geen evidentie’ dat de vrijgekomen economische activiteit niet wordt ingevuld door andere bedrijven. ‘Zaventem moet de economische draaipool van BelgiĂ« blijven. Het is niet omdat DHL haar activiteiten verplaatst, dat het aantal nachtvluchten moet worden afgebouwd’, zei Somers.

In september en oktober zitten de federale, Vlaamse en Brusselse regering rond de tafel over de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem. Volgens de Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), is de sfeer tussen de verschillende partijen beter. ‘Zowel de Brusselse minister-president Charles PicquĂ© (PS) en ikzelf zijn verheugd vast te stellen dat er geen radicale uitspraken meer worden gedaan’, zei Leterme gisteren.