Afbouw nachtvluchten moet Brussel sussen

BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) – ,,Een stap in de goede richting », noemt Brussels milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) het voorstel om de nachtvluchten af te bouwen. De vakbonden zijn sceptisch.

MET het voorstel om na 2008 het aantal nachtvluchten drastisch te verlagen (DS, 20 augustus), wou Vlaams minister Kris Peeters (CD&V) de stellingenoorlog tussen de Vlaamse en de Brusselse regering doorbreken. Dat lijkt, afgaande op de heel voorzichtige reactie van Huytebroeck, ,,een beetje » gelukt.

,,Een stap in de goede richting. Zaventem kan zich best ontpoppen tot een zakenluchthaven met dagvluchten. Toch blijven we op onze hoede. De Vlaamse regering praat niet met één stem », reageert Huytebroeck in Le Soir.

In vakbondskringen wordt het pleidooi van Peeters afgedaan als ,,voorbarig ». De afbouw van nachtvluchten zou worden vastgelegd in 2008, na de herstructurering van DHL. Het koeriersbedrijf is nu goed voor het grootste deel van de nachtvluchten vanop Zaventem.

Vakbondsman Lode Verschingel (LBC) wil dat er met beslissingen gewacht wordt. Eerst wil hij afwachten of er zich andere luchtvaartmaatschappijen aandienen die, in de plaats van DHL, vanop Zaventem ‘s nachts willen gaan vliegen.

,,We willen niet per se nieuwe nachtvluchten als DHL verhuist. Maar stel dat er zich mogelijkheden aandienen, dan moeten we die niet op voorhand afschieten », aldus Verschingel.

Hij wijst er op dat het aantal nachtvluchten slechts één element is in de complexe problematiek van het nachtlawaai. ,,De hinder kan ook verminderd worden door geluidsarmere vliegtuigtypes in te zetten, andere opstijg- en landingsprocedures, het spreiden van vluchten en dergelijke. De uitspraak van Peeters is meer politiek van aard, dan dat ze een element zou zijn dat bijdraagt tot een oplossing », zegt de vakbondsman.

De Zaventemse VLD-burgemeester Francis Vermeiren pleitte gisteren voor een referendum bij de ,,betrokken burgers », mocht er niet snel een politieke oplossing voor Zaventem komen. Vermeiren denkt dat de meeste burgers in de eerste plaats wakker liggen van tewerkstelling en de economische belangen die gemoeid zijn met de luchthaven van Zaventem.

Ondertussen verlengt de Vlaamse regering de openbare bevraging rond het Start-plan over de luchthaven tot 15 september. Eerder kwam er kritiek dat de bevraging van de inwoners alleen in de vakantie liep. (ita) www.mervlaanderen.be

ita BELGA

De Standaard,

© 2005 Vlaamse Uitgeversmaatschappij n.v.