Buurtbewoners Zaventem stalken controletoren

ZAVENTEM De verkeersleiders op de luchthaven van Zaventem worden sinds enkele weken gestalkt door misnoegde buurtbewoners: «In de controletoren regent het scheldtelefoontjes van mensen die ons de schuld geven van het lawaai van de nachtvluchten», zucht een werknemer van Belgocontrol. «Blijkbaar heeft een actiecomité het telefoonnummer van de controletoren achterhaald en verspreid. Een gevaarlijk spelletje: de concentratie van de luchtverkeersleiders wordt verstoord, en zo komt de veiligheid van het luchtruim in het gedrang.» Bij de actiecomités tegen de nachtvluchten ontkent men elke betrokkenheid.

Luchtverkeersleider Belgocontrol maakt het de ‘daders’ niet echt moeilijk: «Het telefoonnummer van de controletoren staat op onze website», weet de verkeersleider die anoniem wil blijven. «Een flater van de directie. Hopelijk halen ze het er snel af.» De controletoren van Zaventem wordt nu al enkele weken gestalkt. «Vooral ‘s nachts. Afgelopen woensdagnacht nog besliste de chef-verkeersleider om veiligheidsredenen startbaan 2 in te schakelen. Meteen daarna kreeg hij zes agressieve telefoontjes van omwonenden. Die beseffen niet dat ze gevaarlijk situaties veroorzaken. Die lijn hoort vrij te zijn in geval van noodsituaties. Het nummer veranderen? Waar zijn we dan mee bezig?»

«Het blijft trouwens niet bij schelden. Zo kreeg ik onlangs alweer midden in de nacht een man uit Steenokkerzeel aan de lijn. Zijn kinderen konden niet slapen door onze schuld, zei hij. Eerst vriendelijk, maar gaandeweg agressiever en dreigender. Hij had hoge connecties en zou me mijn job doen verliezen, klonk het. Die bellers moeten zich niet op ons afreageren, maar op de politici die van het spreidingsplan een zootje hebben gemaakt. Al zijn die ‘s nachts blijkbaar moeilijker bereikbaar.»

De actiecomités tegen het spreidingsplan ontkennen elke betrokkenheid. «Wij veroordelen zulke telefoontjes», klinkt het bij Daedalus. Eenzelfde reactie bij de actiegroepen Noordrand en Oostrand.

Belgocontrol neemt alvast maatregelen. Elk binnenlopend telefoontje wordt getraceerd, zodat de ‘daders’ bekend zijn. Belgocontrol zal hen een vermanende brief sturen en als dat niet helpt klacht indienen. (StV)

Het Laatste Nieuws,