Biac-topman wil geen duurdere vliegtickets

Als het spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem extra investeringen vergt voor aanpassingen van de landingsbanen, dan moet de overheid daarvoor geld voorzien, en niet de luchthavenuitbater Biac. De extra kosten verhalen op de passagiers, is helemaal uit den boze.Dat beklemtoonde gedelegeerd bestuurder Luc Van den Bossche van Biac gisteren tijdens een lunchgesprek van het zakenblad Trends.

Het prijsverschil tussen de lagekostenmaatschappijen die op Brussel-Nationaal vliegen en hun concurrenten die andere luchthavens aandoen, is nu al te groot, argumenteert de Biac-topman. Van den Bossche sloot gisteren evenwel niet uit dat Biac de uitbouw van een terminal die specifiek bestemd is voor lagekostenmaatschappijen in Zaventem op de agenda plaatst als de druk van de zogenaamde low cost carriers blijft bestaan. De huidige Biac-topman, die in een vorig leven een van de politieke zwaargewichten was van de SP.A, verzekerde ook dat tegen eind van dit jaar duidelijkheid komt over de privatisering van de luchthavenuitbater. Zelfs als op dat moment de onzekerheid nog groot zou zijn over onder andere de overheidsreglementering en de expansieplannen van koerier DHL.

Voor Van den Bossche is de privatisering een van de grote uitdagingen voor zijn bedrijf tijdens de komende jaren. De Belgische Staat wil zijn belang van ruim 63 procent terugbrengen tot maximaal 49 procent en minimaal 30 procent.Hij wond er geen doekjes rond dat tegen het jaareinde de privatisering in een definitieve plooi gelegd moet worden. De operatie uitstellen wegens onzekerheid over bijvoorbeeld de toekomstplannen van koerier DHL en het spreidingsplan, vindt hij geen optie.

Een andere uitdaging wordt volgens de Biac-topman de aanleg van de diabolo-spoorlijn die een rechtstreekse aansluiting waarborgt vanuit Leuven en Antwerpen. Volgens Luc Van den Bossche kampt Zaventem tot 2010 met een serieus concurrentienadeel omdat via snelle treinverbindingen Schiphol en de luchthaven van Parijs vlot bereikbaar zijn vanuit België. (PSE)