«Spreidingsplan vermindert hinder niet»

Ondanks het spreidingsplan neemt de geluidsoverlast rond de luchthaven van Zaventem nog toe, klagen acht actiecomités. Ze pleiten voor een geleidelijke afbouw van het aantal nachtvluchten.

STEENOKKERZEEL

In de regio Sterrebeek en Woluwe wordt de geluidshinder als ondraaglijk bestempeld. Dichtbij de luchthaven is de overlast gestegen door het groter aantal vluchtbewegingen en het sneller afzwenken naar de definitieve bestemming. In Meerbeek en delen van Brussel is de geluidshinder naar nieuwe wijken verschoven. Volgens de actiecomités uit Wezembeek-Oppem, Kortenberg, Sterrebeek, Zaventem, Kraainem, Steenokkerzeel en Tervuren heeft het plan Anciaux de hinder niet verminderd.

De comités pleiten voor een geleidelijke afbouw van de nachtvluchten. Het aantal nachtvluchten mag zeker niet het aantal van 2003 (21.000 vluchten tussen 23u en 6u) overschrijden, aldus de comités. Zij willen het thema ook op de verkiezingsagenda plaatsen, omdat de Vlaamse regering, en niet de federale, bevoegd is voor de aflevering van een milieuvergunning aan de luchthaven van Zaventem. De comités bekijken de uitbreidingsplannen van DHL met argusogen. Ze vrezen dat de luchthaven zal uitgroeien tot een internationale hub voor koerier- en cargobedrijven.

© 2004 Metro