Poes zet luchthaven urenlang zonder stroom

ZAVENTEM Een klein poesje heeft de luchthaven van Zaventem gisternacht enkele uren zonder stroom gezet. Het dier omzeilde maandagavond alle veiligheidscontroles en raakte ongemerkt binnen in een hoogspanningscabine naast een landingsbaan. De kat elektrocuteerde zichzelf, waardoor een kabel smolt en de volledige luchthaven zonder klank en beeld viel. Een noodgenerator zorgde er echter meteen voor dat opstijgende en landende vliegtuigen geen enkel moment hinder ondervonden.

Om klokslag 23.05 uur ging het licht uit op de nationale luchthaven van Brussel. Volgens woordvoerder Jan Van Der Cruysse van luchthavenuitbater BIAC liepen de operationele activiteiten – zeg maar het vliegverkeer – daarbij geen hinder op. «Bij een stroompanne vallen de controletoren en de verlichting op start- en landingsbanen automatisch terug op noodgeneratoren. Piloten hadden dus op elk moment een duidelijk zicht op het tarmac en de reizigers waren nooit in gevaar». Maar voor de rest was het behelpen. Zo weigerden de slagbomen op de parking dienst, werd het pikdonker in reizigersvertrekken en werkten de bagagebanden niet meer.

Bijna een uur na het begin van de stroompanne vonden technici de boosdoener van dienst: een kleine poes die het ‘verboden gebied’ was binnengedrongen. Het beestje lag dood in de hoogspanningscabine naast landingsbaan 25 links. Het duurde tot drie uur in de ochtend voor de stroomvoorziening weer ‘normaal’ verliep, maar de gevolgen waren tot gisterochtend merkbaar. Na zo’n stroompanne moeten veiligheidsprocedures opnieuw doorlopen worden. En dat betekent onder meer computers herstarten.

De eigenaar van de poes is niet bekend. BIAC geeft toe dat het dier «een bom geld» heeft gekost, maar voegt daar aan toe «dat de prijs die het voor zijn uitstap betaalde hoog genoeg was». (BMI)

BJORN MAECKELBERGH

© 2004 Aurex NV