Sneller per trein naar Brussel

,,Spectaculair kortere reistijden. » Dat belooft vice-premier Johan Vande Lanotte. De ministerraad keurde zaterdag zijn plannen goed voor de uitbouw van een openbaar vervoersnet rondom Brussel, plus de aanleg van nieuwe lijnen naar Zaventem. Het voorstedelijk net moet iedereen binnen een straal van 30 km rond Brussel bedienen. Het gaat om 564 stations. Tegen eind 2006 moeten er minstens twee (boemel-)treinen per uur naar de hoofdstad rijden vanuit Dendermonde, Mechelen, Leuven, Halle, Eigenbrakel en Louvain-la-Neuve. Vanaf 2008 worden nieuwe treinstellen ingezet op die lijnen, en tegen 2010 wordt de frequentie opgedreven tot een trein om het kwartier.

De NMBS moet niet vrezen voor exploitatieverlies: de schatkist zal dat bijpassen. Ook tegen 2010 moet Zaventem veel sneller bereikbaar zijn per trein. De aanleg van nieuwe lijnen, onder andere in samenwerking met de privé-sector, moet de verplaatsing naar de nationale luchthaven ,,spectaculair » verkorten. De voorbeelden die Vande Lanotte gaf: 12 minuten vanuit Gent, een kwartier tijdwinst vanuit Brugge, 42 minuten winst vanuit Leuven en liefst 45 minuten vanuit Hasselt. Omdat Zaventem dan ook beter verbonden zal zijn met Brussel, zullen sommigen sneller op hun werk in de hoofdstad geraken als ze eerst naar Zaventem reizen.